Żeby nie zagubić

Na chybcika, tylko jedno zdanie w artykule z roku 2012 o Kołakowskim.

Mam wrażenie, że jego marksizm też był stylizacją – mówi Halina Bortnowska. – Jak w fotografii, w której stosuje się różne zabiegi artystyczne… Stylizacja kotleta na talerzu polega na jego polakierowaniu. To danie jako pożywienie jest oczywiście zmarnowane. Myślenie też można polakierować.

To jej zdanie jest dla mnie recenzją wielkej liczby mądrych i słusznych tomów z nauk społecznych.

3 myśli na temat “Żeby nie zagubić

  1. Czesław Miłosz w tekście „Otwarcie nowego wymiaru”
    http://www.tygodnik.com.pl/apokryf/18/milosz.html wspominał: „W roku, jak mi się zdaje, 1960 rozmawiałem w Paryżu ze śp. biskupem Bolesławem Kominkiem, od którego z radością dowiedziałem się, że wydany przeze mnie w 1958 roku w Paryżu „Wybór pism” Simone Weil jest obowiązkową lekturą w seminariach duchownych jego diecezji. Rozmawialiśmy też o Leszku Kołakowskim, partyjnym wtedy jeszcze luminarzu, mającym na swoim rachunku wystąpienia przeciwko Kościołowi. Biskup Kominek uśmiechnął się figlarnie i powiedział, że z Kołakowskiego jeszcze Kościół będzie miał pożytek. Trudno orzec, czy cały Kościół, czyli ogół wiernych, ale na pewno wszyscy ci, dla których ich religia jest zachętą do nieskończonych o niej rozmyślań, znajdują w książkach Kołakowskiego własną rozterkę i własną nadzieję.”

    To samo, dogłębniej uzasadnione jest w książce „Literat cywilizowanego świata. Leszek Kołakowski a kryzys myśli mieszczańskiej” Wacława Mejbauma i Aleksandry Żukrowskiej (KiW 1985).

    Łagodne wzruszenia intelektualne nigdy mnie nie wzruszały. A marksiści, którym przeszło znaczą tylko tyle, że nigdy nimi nie byli.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s